Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları

Tarihçe
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı 1995 yılında Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü altında Veteriner Fakültesi öğrencilerine, aynı bölümün yüksek lisans ve doktora öğrencilerine eğitim vermek amacıyla kurulmuştur. Bölüm, hayvan türlerine göre besin maddelerinin metabolizması, yemler, beslenme hastalıkları, sürü sağlığı yönetimi ve tıbbi botanik konularında uygulamalı ve teorik olarak eğitim vermektedir. Bölümde, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları yüksek lisans ve doktora programları, YÖK 100/2000 öncelikli alan doktora programı (Sürdürülebilir Hayvancılık) yürütülmektedir. Lisansüstü eğitimde Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları dersleri Anabilim Dalı tarafından verilmektedir. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı laboratuvarında gaz kromatografi cihazı, metan emisyon cihazı, azot-protein analiz cihazı, diyet lif ekstraktörü, UV-VIS spektrofotometre, yağ ekstraksiyon cihazı, NDF-ADF analiz cihazı, otoklav, mikrosantrifüj, su banyosu, termostatik kontrol kabini ve distile su cihazı gibi çeşitli cihazlar bulunmaktadır. Yemler ham protein, ham yağ, ham selüloz, ham kül ve kuru madde dahil olmak üzere ham besin madde içeriği açısından analiz edilir. NDF, ADF ve ADL ölçülerek yapısal karbonhidrat analizi yapılır. Diğer analizler arasında karotenoid, beta-glukan, nişasta, dirençli-dirençsiz nişasta, diyet lifi, silaj ve rumendeki amonyak seviyeleri yer almaktadır. Anabilim dalımız, sürdürülebilir hayvancılığa katkı sağlamak amacıyla kuraklığa dayanıklı alternatif yem bitkileri ve diğer yemler üzerine araştırmalar yürütmekte, in vitro gaz üretim teknikleri ve in vitro metan emisyonu dahil olmak üzere in vitro yöntemleri kullanmaktadır.

Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri

KANBER

KARA

BERRİN