Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı

Tarihçe

Ulusal kan politikamızda örnek alınan ülkelerde “Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı” ayrı bir eğitim alanıdır. Modern tıptaki gelişmelere paralel olarak, birçok tıp alanıyla bütünleşen bu alanda da sürekli bilimsel ve teknolojik gelişmeler gerçekleşmektedir. Ülkemizde, güvenli ve yeterli kanın sağlanması, işlenmesi, saklanması ve transportu gibi temel konularda standardizasyonun sağlanması, kan ve kan ürünlerinin uygun ve etkin kullanımının temini, hemovigilans sisteminin geliştirilip uygulanması için kapsamlı bir programla yetiştirilmiş kişilere gereksinim bulunmaktadır. Bunun ötesinde, transfüzyon immunolojisi ve serolojisi alanlarında diagnostik üretimi, plazma fraksinasyon ürünlerinin elde edilmesi ile ilgili Araştırma–Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri ve endüstriyel gelişimde de, yetişmiş insan gücüne gereksinimimiz olduğu gerçektir. Bu kapsamda 2020 yılında Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Anabilim Dalı kurulması için Yükseköğretim Kurulu'na yapılan başvurunun ardından Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Anabilim Dalı'nın kurulması Haziran 2021'de onaylanmıştır. Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Ana Bilim Dalı, erişkin ve pediatrik hematoloji, mikrobiyoloji, histoloji, biyokimya ve anestezi gibi uzmanlık alanlarından 10 öğretim üyesi tarafından kurulmuş multidisipliner bir programdır. 2021 yılında bir doktora ve bir yüksek lisans öğrencisi başlamış olup, 2 öğrenciyle program devam etmektedir.

Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri

MUSA