İlaç Araştırma, Geliştirme ve Uygulama
İlaç Araştırma, Geliştirme ve Uygulama

Tarihçe
2014 yılında Üniversitemiz’ de kurulan Ziya Eren İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERFARMA) 3000 m2 kapalı kullanım alanından oluşmaktadır. Farklı disiplinlerden 8 araştırma grubu ve laboratuvar alt yapısı ile ilaç üretim faaliyetlerinin geliştirilmesi, preklinik etkinlik ve güvenlik denemelerinin yapılması, klinik terapötik ilaç düzeyi takibi, toksik ve yasaklı madde analizleri ile birlikte hasta odaklı bireysel tedavi kapsamında farmakogenomik/farmakodinamik çalışmalar, ürün geliştirme faaliyetleri, tıbbi cihazların tasarımı ve geliştirilmesi, doğal – sentetik ve yarı-sentetik bileşiklerin geliştirilmesi gibi çalışmalar yürütülmektedir. 2020 yılından itibaren Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İlaç Araştırma, Geliştirme ve Uygulamaları Anabilim Dalı yüksek lisans ve doktora öğrencisi almaktadır. Multidisipliner bir anabilim dalı olan İlaç Araştırma, Geliştirme ve Uygulamaları Anabilim Dalı, Tıp, Eczacılık, Veterinerlik, Diş Hekimliği, Kimya, Biyoloji, Biyoistatistik, Biyomedikal Mühendisliği vb. alanında uzman öğretim üyelerinin kontrolünde bir lisansüstü eğitim alma fırsatını sunabilmektedir. Bu kapsamda lisansüstü eğitim ile kazandırılması hedeflendirilen bilgi, beceri ve tutumlar aşağıda yer almaktadır.

• Farmakokinetik ve farmakogenetik bilgisi ve doz terapötik yanıt ilişkisiyle beraber tedavi izlemi,
• İlaçların moleküler etki mekanizmalarının aydınlatılması,
• İlaç ARGE’sinde kullanılan mikrobiyolojik ve diğer kalite kontrol testlerinin yapılması,
• Bitkisel ve diğer kaynaklardan saf madde elde edilmesi,
• İlaç formülasyonu oluşturulması,
• İlaçların toksikolojik etkilerini ve güvenlikle ilgili analizlerinin yapılması gibi bilgilerinin kazandırılması hedeflenmektedir.
• Farmakokinetik yazılımları ve terapötik ilaç düzeyi belirlemede yararlanılan kantitatif yöntemleri kullanabilme,
• Bireysel tedavi oluşturulmasında danışmanlık sağlayabilme,
• Moleküler ilaç araştırmalarında kullanılan in vitro ve in vivo deney yöntemlerini uygulayabilme,
• İlaç kalite kontrolünde kullanılan yöntemleri kullanabilme, • Formülasyon yöntemlerini uygulayabilme,